Over het CAK

Nederland kent goede sociale voorzieningen en goede zorg voor iedereen. Met de zorgvuldige uitvoering van onze wettelijke taken dragen wij hier trots een steentje aan bij. 

Dat doen we met het innen van eigen bijdragen voor de Wmo en Wlz en het uitbetalen van circa 30 miljard euro per jaar aan zorgaanbieders. Ook voeren we taken uit voor burgers die buiten ons zorgstelsel dreigen te vallen. Zodat mensen met een betalingsachterstand, onverzekerden, gemoedsbezwaarden, vreemdelingen en mensen in het buitenland toegang tot zorg houden.

Zo dragen wij met ons werk bij aan de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg. Met zo’n 1.000 betrokken collega’s zetten wij ons hier iedere dag voor in.

Onze taken

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen aan de samenleving en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van hulpmiddelen of door hulp in de huishouding. Mensen betalen hiervoor een eigen bijdrage. Wij berekenen de hoogte hiervan en innen deze bij burgers.

Wlz

De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met dementie. Of mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Voor deze zorg betalen mensen een eigen bijdrage. Wij berekenen de hoogte van de eigen bijdrage en innen deze.

Zorgverzekeringswet

Nederlanders zijn verplicht zich te verzekeren voor zorg. Soms kan dit niet, bijvoorbeeld als je als vreemdeling in Nederland verblijft. Anderen kunnen of willen hun zorgpremie niet betalen. Vanwege geloof- of levensovertuiging, of bijvoorbeeld bij betalingsproblemen. Wij voeren regelingen uit die ervoor zorgen dat deze mensen toch verzekerd zijn van zorg.

Buitenland

In sommige situaties krijgen Nederlanders die wonen in of reizen naar het buitenland te maken met het CAK. Bijvoorbeeld als zij een wettelijk pensioen of uitkering hebben, of medicijnen willen meenemen op reis. Wij voeren hiervoor verschillende taken uit. 

Uitvoering wettelijke taken Speel video

Goede zorg en goede sociale voorzieningen voor iedereen: dat vinden we allemaal belangrijk. Als het CAK dragen we hier ook graag een steentje aan bij. Hoe we dit doen? Onder andere door onze wettelijke taken zorgvuldig uit te voeren. Hiermee dragen we circa 30 miljard euro bij aan de zorg. Dit komt onder andere bij gemeenten en zorgverleners terecht.

Onze taken in een notendop. Bij mensen die langdurige zorg in een zorginstelling of bijvoorbeeld huishoudelijke hulp thuis nodig hebben, leggen we een eigen bijdrage op. Circa 2,2 miljard euro per jaar. Voor een deel maken we dit bedrag over aan gemeenten. Een ander deel gaat naar het Fonds Langdurige Zorg. Vanuit dit fonds worden bijna 4.000 zorgverleners betaald. Zodat zij zorg kunnen verlenen aan burgers. Dat gaat om een totaalbedrag van 27,5 miljard euro.

We zijn er ook voor mensen die om welke reden dan ook buiten ons zorgstelsel dreigen te vallen. Denk aan onverzekerden of mensen die uit het buitenland zijn gevlucht. Zorgverleners die deze mensen helpen, kunnen deze zorg bij ons declareren. Zodat iedereen die dat nodig heeft, de noodzakelijke basiszorg kan krijgen. Opgeteld gaat dit om 121 miljoen euro per jaar.

En dan is er nog een groep mensen die in het buitenland woont en recht heeft op medische zorg op kosten van Nederland. Daarover betalen ze een zogenoemde verdragsbijdrage. Het CAK int deze verdragsbijdrage. Dit gaat jaarlijks om ongeveer 143 miljoen euro, wat in het Zorgverzekeringsfonds terecht komt.

We zijn er ook voor mensen die zes maanden of langer hun zorgpremie niet betalen. We wijzen hen erop dat een betalingsregeling met de zorgverzekeraar de snelste manier is om de normale premie weer te betalen. In de tussentijd innen wij een premie zodat mensen verzekerd blijven van zorg. Dit is 303 miljoen euro per jaar.

We sluiten ook een zorgverzekering af voor mensen in Nederland die geen zorgverzekering hebben. Zodat ook zij verzekerd zijn van zorg. Jaarlijks houden we 16,5 miljoen euro in voor de premie van de zorgverzekering van deze mensen. Via de werkgever of uitkeringsinstantie.

Tot slot sturen wij rekeningen naar het buitenland voor zorg die buitenlanders in Nederland hebben gehad. En ontvangen we rekeningen uit het buitenland voor zorg die Nederlanders in het buitenland hebben gehad. Wij zijn het verbindingsorgaan. Jaarlijks gaat dit om ongeveer 740 miljoen euro, wat terecht komt in het Zorgverzekeringsfonds.

We maken het verschil door de manier waarop we dit doen. We werken met ‘de menselijke maat’.

Ontdek meer over wat het CAK allemaal doet!

Betalings- achterstand zorgpremie Speel video

Wist je dat mensen die zes maanden lang  hun zorgverzekering niet betalen bij het CAK terechtkomen? Ze betalen de zorgverzekering dan aan ons in plaats van aan de zorgverzekeraar.

Het aantal mensen dat de zorgpremie aan ons betaalt blijft ongeveer gelijk. Ondanks de inflatie en stijgende energiekosten. Maar wij vinden dat er nog 170.500 teveel. We willen deze mensen helpen. Voorkomen dat mensen die nu 20% opslag aan ons betalen, verder in de schulden komen.

Hoe we dat doen? We proberen zelf en via de schuldhulpverlening zo snel mogelijk met burgers in contact te komen. We stimuleren mensen om een betalingsregeling af te spreken met de zorgverzekeraar. Dit is de snelste manier voor mensen om de normale zorgpremie weer direct aan de zorgverzekeraar te betalen.

Daarnaast geven wij aan gemeenten door welke mensen aan ons hun zorgpremie betalen. En we brengen de gevolgen van een opslag ook onder de aandacht bij politiek en beleid. Om het schuldprobleem samen aan te pakken.

Schulden veroorzaken namelijk stress en hebben negatieve invloed op de gezondheid van mensen. Zij doen hierdoor mogelijk een groter beroep op de zorg.

In het kort... Door onze regelingen zorgvuldig uit te voeren en door mensen met schulden te helpen, dragen we bij aan  de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.

Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg onverzekerden (SOV) Speel video

Wist je dat iedereen in Nederland noodzakelijke zorg kan krijgen? Ook als je niet verzekerd bent, zoals bijvoorbeeld dak- en thuisloze mensen. Daarvoor bestaat onder andere de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden: SOV.

Zorgverleners die onverzekerde mensen helpen, kunnen zo toch hun kosten declareren. Het CAK maakt dit mogelijk.

In 2022 kwam er ineens een grote groep mensen bij. Door de zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne liep het aantal declaraties door bijvoorbeeld huisartsen enorm op. Per week gingen we van 500 naar 3000 declaraties van zorgverleners. Daardoor liep helaas ook de afhandeltijd op. Huisartsen gaven aan dat het administratieve proces voor de regeling tijdrovend was. Dat moest anders.

Wij vinden het belangrijk dat zorgverleners tijd kunnen besteden aan het belangrijke werk wat zij doen: mensen helpen. Daarom hebben we samen met hen gekeken hoe we het makkelijker kunnen maken om noodzakelijke zorg aan onverzekerde mensen te declareren. We hebben het aanvraagformulier vereenvoudigd, maatregelen genomen voor een kortere afhandeltijd en we hebben brieven aan zorgverleners begrijpelijker gemaakt.

Maar we willen meer doen om het declareren makkelijker te maken. We streven naar een volledig digitaal proces. Zodat alle zorgverleners straks digitaal zorgkosten kunnen declareren. Zo gaat een aanvraag verwerken straks makkelijker en sneller. Oftewel meer tijd om mensen te helpen.

In het kort... Met het uitbetalen van declaraties aan zorgverleners dragen wij bij aan  de toegankelijkheid van zorg voor onverzekerden.

01/03

Werken met de menselijke maat

Met ons werk zijn wij voor 1,5 miljoen burgers een van de gezichten van de overheid. Dit brengt een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee. Wij zorgen er elke dag voor dat we burgers en zorgaanbieders zo goed mogelijk helpen.

Iedere burger heeft recht heeft op dienstverlening met de menselijke maat. Dat is onze norm. Hiermee bedoelen we dienstverlening op een manier die op dat moment bij de situatie van de burger past. Iedereen kan met het CAK te maken krijgen.

Onze dienstverlening moet dan ook voor alle burgers toegankelijk zijn. Voor een groot deel van de mensen is dit snel en eenvoudig zaken kunnen regelen. Hebben burgers meer hulp nodig? Dan bieden wij dienstverlening op maat, met extra persoonlijke zorg en aandacht. En daar waar wij voelen dat de uitvoering van wet- en regelgeving voor burgers knelt, gaan we op zoek naar oplossingen. Waar nodig passen we maatwerk toe.

Onze cultuur

Werken bij het CAK is werken in een lerende organisatie waarin jij je verder kunt ontwikkelen én samen met collega’s de processen en dienstverlening verder verbetert. Een werkomgeving waarin eigenaarschap, vakmanschap, samenwerken en klantgericht denken en handelen voorop staat.

Meer weten over onze organisatie? Kijk dan ook op www.hetcak.nl/over.

  • Onze vakgebieden

    Met onze betrokken collega’s zetten we ons elke dag in voor een zorgvuldige uitvoering van onze wettelijke taken. Die collega’s dragen hun steentje bij, bijvoorbeeld als financieel controller, medewerker klantcontact of softwareontwikkelaar. Maar ook als adviseur of manager van een afdeling. Ontdek wat jij bij het CAK allemaal kunt doen.

    Lees meer
  • Arbeidsvoorwaarden & extra's

    We vinden het belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat. Dat je uitgedaagd blijft, je gewaardeerd voelt en je fysiek en mentaal lekker in je vel zit. Daar investeren we in. Daarom krijg je van ons een passend salaris én een uitgebreid pakket aan (secundaire) arbeidsvoorwaarden en extra's.

    Lees meer