Rutger, Xander en Max liepen snuffelstage bij het CAK

20 april 2016
Rutger van der Kwaak, Xander Schwenke en Max Stechweij. Drie scholieren in het derde jaar van het Voorburgse Sint Maartens College. Zij liepen onlangs een snuffelstage bij het CAK. Collega Edwin Korving, manager Interne Controle, begeleidde de drie scholieren. Edwin: “Verschillende collega’s van het CAK hebben laten zien wat het CAK doet en hoe hun dagelijkse werkzaamheden eruit zien. Het past heel goed bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze scholieren de mogelijkheid te bieden eens bij ons ‘een kijkje in de keuken’ te nemen. Goed om te merken dat dit initiatief door veel collega’s gedragen werd en ook door de scholieren als waardevol werd gezien.” Benieuwd naar de ervaring van de drie scholieren met het CAK? Lees hieronder het interview met hen. 

Wat kwamen jullie bij ons doen?
Rutger: “Wij liepen hier een beroepsoriënterende stage van een week. Tijdens deze stage moesten we een paar opdrachten uitvoeren voor onze stagebegeleider op school. Bijvoorbeeld mensen interviewen en iedere dag een verslag schrijven van wat we die dag hebben gedaan.”
Xander: “Mijn doel van stage lopen bij het CAK was om te leren hoe het er binnen een organisatie aan toegaat. En een indruk te krijgen van welke functies allemaal in een organisatie aanwezig kunnen zijn.”
Max: “Wij hebben van school een stagewerkboek gekregen. Daarin stond een aantal opdrachten. Bijvoorbeeld elke dag een verslag schrijven van de activiteiten die je die dag heb gedaan. Ook moest je een aantal opdrachten doen die over het bedrijf gaan. Bijvoorbeeld welke afdelingen er zijn.”

“Onze school vindt het belangrijk dat we zien hoe het binnen een groot bedrijf als het CAK werkt en hoe het bijvoorbeeld is om met veel mensen te werken.”

Gebeurt dit tegenwoordig op iedere middelbare school?
Xander: “Nee, en de achterliggende gedachte is dat het belangrijk is dat je met mensen samenwerkt op de werkvloer. Het gaat erom dat wij ervaring opdoen. Dat is volgens onze school belangrijk, zodat je weet hoe het er voor jou later uit zal zien. Je kunt dan kijken hoe het in een bedrijf werkt en of je dat werk later ook zou willen doen.”
Max: “De meeste scholen hebben deze stage afgeschaft. Maar onze school vindt het inderdaad belangrijk dat we zien hoe het binnen zo’n bedrijf als het CAK werkt en hoe het bijvoorbeeld is om met veel mensen te werken.”
Rutger: “Daarom wilde ik wat leren over hoe een groot bedrijf als het CAK eigenlijk in elkaar zit. Welke afdelingen zijn er allemaal en wat doen ze op die afdeling? Ik vond het ook leuk dat we een weekje met Edwin mochten meelopen. En dat de stage afwisselend is. De ene dag zat je de jaarrekening na te tellen en de volgende dag schreef je een sollicitatiebrief.”

“De eerste dagen keek iedereen ons nog een beetje raar aan, omdat het niet heel vaak gebeurt dat er jongeren van onze leeftijd hier rondlopen”

En hoe hebben jullie het ervaren?
Max: “Ik vind het CAK een erg leuk bedrijf om stage te lopen. We mochten veel verschillende dingen doen, bijvoorbeeld bij het Klant Contact Center meelopen en een sollicitatiebrief schrijven en cv opstellen. We werden ook heel leuk begeleid door Edwin. Hij stak tijd in ons en nam de moeite ons een zo leuk mogelijke week te geven.”
Xander: “Het was inderdaad heel gevarieerd!”
Rutger: “Superleuk! Iedereen was behulpzaam en we konden van iedereen wat leren. De eerste dagen keek iedereen ons nog een beetje raar aan, omdat het niet heel vaak gebeurt dat er jongeren van onze leeftijd een snuffelstage doen. Maar later keek niemand op onze verdieping meer raar op als we weer chocomel gingen halen bij de automaat.”