Murat Ergül, Specialist Finance Risk & Compliance

| |

“Weten wat je fout doet is goed. Weten wat je moet doen om het te voorkomen is beter.”

Ruim elf jaar geleden begon Murat Ergül bij de toenmalige afdeling Rapportage & Control. Inmiddels heeft hij diverse functies binnen het CAK gehad. De mogelijkheid om zichzelf voortdurend te ontwikkelen greep hij met beide handen aan. En nog steeds ziet hij elke dag kansen om te verbeteren.

‘In control’ zijn is belangrijk, zeker voor een publieke dienstverlener zoals het CAK. Aan de ene kant hebben we te maken met publieke gelden waar we zorgvuldig mee om moeten gaan en aan de andere kant met burgers. Mensen, soms in kwetsbare situaties, die zo goed mogelijk geholpen moeten worden. Als Specialist Finance bij Risk & Compliance draag ik daaraan mijn steentje bij, onder andere door nauw samen te werken met collega’s binnen de verschillende clusters en afdelingen, zoals de Risk Officers en de Regeling Controllers.

Dynamiek in functies

Sinds mijn eerste functie bij de toenmalige afdeling Rapportage & Control ben ik zo’n beetje elke 2 à 3 jaar van plek gewisseld. Dat is het voordeel van werken bij een grote organisatie als het CAK: je hoeft niet naar een andere werkgever over te stappen als je wilt groeien. Je hebt hier een diversiteit aan functies én volop mogelijkheden om te investeren in je eigen groei en ontwikkeling. Dat heeft mij geleid naar mijn huidige functie bij Risk & Compliance. Deze afdeling houdt zich onder meer bezig met de beheersing van risico’s in de primaire bedrijfsprocessen van het CAK. Oftewel, de uitvoering van onze wettelijke taken. Ik richt mij daarbij op de financiële risico’s, maar er zijn bijvoorbeeld ook collega’s die naar IT-gerelateerde risico’s kijken.

“Als publieke dienstverlener moet je in control zijn; we werken met publieke gelden waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.”

Met één been in de toekomst

Het leuke aan mijn werk is dat ik continu met één been in de toekomst sta. Ik houd me niet alleen bezig met welke risico’s er zijn, maar ook met hoe we die in het vervolg kunnen mitigeren of vermijden. Naast risicomanagement coördineer ik de totstandkoming van een deel van de bestuurlijke verantwoording. Elk jaar leggen wij als CAK verantwoording af over de uitvoering van zijn wettelijke taken. Ik zorg ervoor dat dit tijdig wordt opgeleverd en dat de verantwoording voldoet aan de kaders die door onze externe toezichthouders zijn opgesteld. Daarnaast onderhoud ik ook het contact met onze externe accountant.

Rugzak met ervaring

Het team waarin ik werk, bestaat uit een mooie mix van collega’s die al langer in de publieke sector werken en collega’s die bijvoorbeeld bij grote accountantskantoren vandaan komen. Toen ik bij het CAK begon was ik nog een rookie; nu ben ik een van de oudgedienden van mijn team. Het voordeel hiervan is dat ik goed weet hoe het hier werkt. Wat ik nieuwe collega’s vaak meegeef? Dat ze zichzelf de tijd moeten gunnen om hun weg te vinden in de wet- en regelgeving, die kan behoorlijk complex zijn. Al zijn er natuurlijk altijd collega’s die je hierbij helpen.

De Risk & Compliance road show

Door een recente wijziging in de organisatiestructuur is de huidige afdeling Risk & Compliance ontstaan. Om onze afdeling binnen het CAK op de kaart te zetten, hebben we iets tofs bedacht: een road show. Aan verschillende clusters en afdelingen geven we – uiteraard volledig digitaal vanwege de coronacrisis – presentaties om te laten zien wat we doen, waar we voor staan en wie we zijn: een behulpzaam team dat kan meekijken en meedenken met het opstellen van hun risicoanalyse. Uiteindelijk draait alles in onze organisatie om verbinding en doen we het samen voor het CAK én onze klanten.’