Laurens Kielman, Ketenmanager

| |

“De politiek-bestuurlijke verhoudingen hier vind ik erg interessant.”

Toen Laurens Kielman (33) bezig was met zijn master bestuurskunde zocht hij een bijbaan. Via via kwam hij als medewerker dataverkeer bij het CAK terecht. Al snel bleek dat er veel meer in zat dan alleen een bijbaan, want inmiddels is Laurens zeven jaar en vier verschillende functies verder.

‘Tijdens mijn studie ontwikkelde ik een interesse voor zelfstandige bestuursorganen (zbo’s), onder meer vanwege de politieke verhoudingen en de bestuurlijke sensitiviteit die je nodig hebt om hier te kunnen werken. Geen wonder dat werken bij het CAK beviel, dat sinds 2013 een zbo is. In mijn eerste functie dook ik vol in de gegevensuitwisseling. Het CAK is in het uitvoeren van haar taken namelijk afhankelijk van gegevens van veel verschillende ketenpartners, zoals gemeenten en zorgaanbieders. De ontvangen gegevens moeten juist in de systemen worden verwerkt en daar zat ik bovenop.

Focus op data

Gegevensuitwisseling is sindsdien een rode draad in mijn carrière bij het CAK. Als procesadviseur gaf ik onder meer advies aan gemeentes over hoe ze het beste hun processen en ICT-infrastructuur kunnen inrichten voor een optimale gegevensuitwisseling met het CAK. En ook in mijn huidige functie, die van ketenmanager bij de regeling Wmo, zijn de basisprincipes van gegevensuitwisseling belangrijk. Hoewel ik nu veel meer op beleid en wet- en regelgeving zit.

“Mijn manier van mensen met elkaar verbinden? Vanuit gegronde kennis en een gelijkwaardig gesprek.”

Ketenpartners verbinden

Onze wereld is constant aan het veranderen. Als ketenmanager zorg ik ervoor dat de buiten- en binnenwereld van het CAK met elkaar in verbinding staan. Een voorbeeld: binnenkort gaat de Belastingdienst het heffingsvrij vermogen aanpassen. Dat heeft gevolgen voor de inkomensgegevens die naar het CAK worden gestuurd, voor de vaststelling van de eigen bijdrage én uiteindelijk voor de burger, onze klant. Maar ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) komt jaarlijks met wetswijzigingen. Daar moeten wij als het CAK vroegtijdig op anticiperen.

Maatschappelijke vraagstukken

Het leuke aan mijn werk vind ik het contact met de verschillende ketenpartners, van gemeentes tot ministeries. Ik zit in diverse overlegstructuren en heb de afgelopen jaren veel kennis en een groot netwerk opgebouwd, binnen én buiten het CAK. Daarnaast vind ik het leuk om over maatschappelijke vraagstukken na te denken. Denk aan een kwestie als schuldenproblematiek. Sommige klanten in kwetsbare situaties kunnen de rekening van het CAK moeilijk betalen en komen zo in de schulden. Hoe kunnen we dat goed aanpakken? Daar ga ik dan met ketenpartners over in gesprek.

Ruimte om te groeien

Waarom ik de afgelopen jaren bij het CAK ben gebleven? Omdat ik verschillende rollen heb kunnen vervullen en nog steeds aan het leren ben. Momenteel zit ik ook in een focusprogramma. Hierin word je aan de hand van actuele vraagstukken uit de organisatie uitgedaagd om je kwaliteiten slim in te zetten en jezelf verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met hybride werken? Nu werken we geheel vanuit huis en in de toekomst wordt dit een combinatie van thuiswerken en op kantoor. Hoe houd je dan verbinding met elkaar? Heel leerzaam om zulke vraagstukken samen met collega’s uit te pluizen en de uitkomsten direct toe te passen in de praktijk.

Zolang ik aan het leren ben, zit ik hier goed. Momenteel ben ik aan het onderzoeken wat ik hierna wil doen. Mijn leidinggevende, maar ook een loopbaan- én HR-adviseur denken hierbij met me mee. Het CAK geeft mij de ruimte voor een volgende stap.’